Sončne elektrarne na parcelah

Sončne elektrarne so sicer najbolj pogosto postavljene na strehah hiš in gospodarskih poslopij, primerna lokacija pa je tudi prosta parcela. Fotonapetostni moduli so postavljeni na talni konstrukciji z naklonom. Parcela je lahko namenjena le pridobivanju električne energije iz sončnega obsevanja, za postavitev elektrarne pa je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje.

Ker sta naklon in postavitev fotonapetostnih modulov popolnoma prilagojena sončnemu obsevanju, je izkoriščenost sončne energije maksimalna. Dobijo pa sončne elektrarne na parcelah nižjo podporo in s tem zagotovljeno odkupno ceno za proizvedeno elektriko.

sončne elektrarne

Sončne elektrarne na parceli imajo lahko fiksno postavljene module pod kotom 33 stopinj ali sledilnike, ki se prilagajajo gibanju sonca. Sledilniki tako omogočajo maksimalno izkoriščanje sončnega obsevanja in s tem na dani površini maksimalno proizvodnjo električne energije. V primerjavi s fiksnimi moduli je proizvodnja električne energije tudi za več kot tretjino večja.

Medtem ko je proizvodnja električne energije večja, je postavitev sončne elektrarne na sledilne sisteme dražja, zaradi gibljivih mehanskih delov talne konstrukcije je več tudi vzdrževanja, saj je možno več okvar.