Hernija

Dandanes je medicina že tako napredovala, da se hernija zdravi že rutinsko z relativno preprostim kirurškim posegom. Kadar je bila hernija diagnosticirana z magnetno resonanco, kirurg opravi nekaj centimetrski rez in kadar najde mesto, kjer se je hernija pojavila, jo lahko nato odstrani.

Takšna operacija lahko traja le kakšnih petindvajset minut. Bolnik, ki ga je pestila hernija, pa lahko bolnišnico zapusti že v nekaj dnevih in je po nekaj tednih že sposoben prehoditi krajšo pot.

Bolniška v povprečju traja kakšne štiri tedne. Pri novejših vrstah operacij, ki jih kirurgi opravljajo, je verjetnost, da se bo hernija ponovno pojavila, izjemno majhna. Statistika tukaj kaže, da se hernija pojavi vnovič le pri desetih odstotkih bolnikov. Sicer velja poudariti, da gre pri teh odstotkih za pojavitev hernije na istem mestu, kot se je pojavila pred tem.

Možno je namreč, da se popolnoma neodvisno hernija vnovič pojavi na kakšnem drugem delu hrbtenice. Če nam je torej zdravnik disgnosticiral hernijo, nikakor ne gre obupati. Z operativnim posegom se bomo namreč lahko kmalu vrnili na stare tire, kar pomenim da bomo nazaj pridobili funkcionalnost telesa, ki nam ga je hernija odvzela. Bolečina tako ni trajna, ampak je le prehodna.