Ruščina

ruscina Vsakdo bi moral znati govoriti vsaj dva tuja jezika. Če ne drugače, bi morali vsaj “ljubim te” znati povedati v večih. Angleško, nemško in hrvaško, to bi še nekako šlo. Kaj pa naprimer rusko?
Pred kratkim sem se sprehajala po slovenski obali in se šalila na račun svojega neznanja Italijanščine. Kmalu za tem sem izvedela, da moja Italijanščina sploh ne bi bila preveč problematična in da bi lahko imela več težav z Ruščino.

Če vas zanima učenje Ruščine, kliknite na povezavo http://www.ruscina.com/

Ruščina? Na slovenski obali? Bila sem začudena, zato so mi razložili, da se po slovenski obali, pa tudi na splošno po Sloveniji, sprehaja vse več ruskih turistov. Tega definitivno nisem pričakovala, zato sem se lotila raziskovanja.

Med drugim sem ugotovila, da je Ruščina najbolj razširjen slovanski jezik, ki ima, enako kot slovenščina, veliko narečij. Zelo veliko ruskih besed zveni enako kot slovenskih, ali pa vsaj dovolj podobno, da jih lahko prepoznamo tudi, če se ruščine še nikoli nismo učili. Precej večje težave nam lahko povzroča njihova pisava, cirilica. Cirilica je vrsta pisave, ki jo uporablja kar sedem slovanskih jezikov (in Slovenci smo tudi tokrat izpadli iz seznama). Tudi cirilica nas na trenutke lahko zavede, saj ima nekaj črk enakih, kot slovenska abeceda, pomen pa ni nujno enak.