Zimske in letne gume

gumeGume so danes na voljo v inovativnih tehnologijah. Zimske gume imajo še boljši oprijem, krajše so zavorne razdalje, boljša je vodljivost, daljša življenska doba, manjši je kotalni upor. Inženirji ustvarjajo varnejše in cenovno vedno bolj dostopne gume.

Zimske gume imajo tekalno plast prilagojeno za blato, sneg in dež. Profili so zasnovani tako, da se oprimejo zaledenele ceste in ceste, ki se jo prijemlje sneg. Gume dobro speljujejo in zavirajo. Vozne lastnosti v zimskih pogojih so tako optimalne. Tako da ni dvoma, da se ob pametni vožnji ne bi počutili varno.

Da imajo zimske gume velik kotalni upor, to še zmerom mislijo nekateri stari šoferji. Inženirji v razvoju namenjajo veliko pozornosti kotalnemu uporu. Da ga zmanjšujejo z inovatnimi zmesmi in konstrukcijo. Tako vsako leto prihajajo boljše pnevmatike na trg, boljše zimske in letne ter pomembno je, da so gume pri vulkanizerjih in trgovcih vedno iz sveže zaloge. Datum izdelave je razviden iz oznake. Tudi material se stara, tako da se izgubljajo dobre vozne lastnosti. Starost in obrabljenost sta dva dejavnika, ki vplivata na menjavo.