Kako pogosto se menja akumulator pri traktorju?

Traktor mora v vsakem trenutku delovati povsem zanesljivo, saj se na to vozilo zanašamo prav pri opravljanju najpomembnejših kmetijskih in mnogih drugih del. Če nas traktor pusti na cedilu ravno v odločilnem trenutku, bodo nastale velike nevšečnosti, lahko pa tudi znatna škoda. Pogosto o uspehu ali neuspehu kakšnega opravila odločajo ravno akumulatorji za traktorje, ki predstavljajo eno izmed najpomembnejših komponent traktorjev. Akumulator za traktor mora biti vedno v optimalni pripravljenosti – nenazadnje že zato, ker brez njega traktorja ne bomo niti zagnali.

Akumulatorji imajo pri delovnih strojih seveda še številne pomembne naloge, torej nikakor ne smemo dopustiti, da bi traktor ostal brez potrebne energije. To pomeni, da bo treba akumulator redno vzdrževati in po potrebi tudi zamenjati. Kakšno življenjsko dobo ima akumulator za traktor? Proizvajalci večinoma zagotavljajo štiri leta brezhibnega delovanja, če seveda sledimo njihovim priporočilom. Tak garancijski rok bi moral brez težav preživeti vsak akumulator, saj je v praksi življenjska doba te komponente še bistveno daljša. Menjavanje akumulatorja na štiri leta pride v poštev za zahtevnejše uporabnike in tiste, ki nujno potrebujejo redno podporo proizvajalca v primeru težav. Večinoma pa uporabniki akumulatorja ne bodo menjali glede na čas, temveč glede na stanje – z leti se pokažejo znaki obrabe, še posebej očitni ti postanejo v primeru, da akumulatorja ne vzdržujemo.

Akumulator za traktor bo imel bistveno daljšo življenjsko dobo, če z njim ravnamo previdno in ga redno vzdržujemo. To pomeni, da akumulatorja ne izpostavljamo močnim sunkom in drugim mehanskim grožnjam, ga ne obračamo na glavo in ne izpostavljamo pretirano visokim ali nizkim temperaturam. Veliko je sicer odvisno tudi od vrste akumulatorja, saj so ti na voljo v različnih izvedbah. Klasični kislinski akumulatorji bodo zahtevali dopolnitev z destilirano vodo, lahko pa izberemo tak akumulator za traktor, pri katerem to ni potrebno – to so sodobni gel akumulatorji in zaprti akumulatorji.