Ne pozabite na varstvo pri delu

Vsak novo zaposleni v podjetju naj bi najprej opravil zdravstveni pregled. Potem pa ga čaka še en tečaj – varstvo pri delu. Običajno se s tem tečajem opravi tudi tečaj požarne varnosti. Tako delavcem kot zaposlovalcem se tovrstni tečaji pogosto zdijo izguba časa. To vsekakor ni res. Na običajno kratkem tečaju se zaposlenim predstavi varstvo pri delu. Pri tem se gradivo prilagodi panogi.

Splošni del predavanj za varsnot pri delu je enak za vse slušatelje. Pomembno je, da ima vsaka pisarna, delavnica ali trgovina prvo pomoč in nekoga, ki jo zna uporabljati. V prostoru je nujen je tudi načrt poti v primeru evakuacije. V večjih stavbah je lahko težava, če ne poznamo najhitrejše poti ven. Izhodi morajo biti primerno označeni in osvetljeni.

Ko pomislimo na varstvo pri delu, pomislimo tudi na zaščitna sredstva. Ta so odvisna od naše dejavnosti. Če delamo samo za mizo v pisarni, je pametno, da se občasno sprehodimo. Miza mora biti dovolj visoka, stoli primerni za dolgotrajno sedenje. V prostoru potrebujemo dovolj svetlobe in svežega zraka. Dodatne zaščitne opreme ne potrebujemo. Gradbeniki potrebujejo zaščitne čevlje, oblačila in rokavice. Osebe, ki delajo z kislinami in ostalimi nevarnimi snovmi, morajo biti za delo z njimi posebej usposobljene.

Obrtniki pogosto pozabijo na zaščitne rokavice. Te niso samo kaprica strokovnjakov, ki predavajo varstvo pri delu. Ne samo da se pri delu lahko spečemo ali porežemo. Marsikatera snov, ki jo vsakodnevno uporabljajo v avto delavnicah, se lahko delno absorbira skozi kožo. In če smo z njo v stiku vsak dan, ne bo vplivala samo na zunanji izgled naše kože na rokah. Škodljive snovi bodo našle pot tudi v našo notranjost.
Ne pozabite na varstvo pri delu in ostanite zdravi.