Honorarno delo

V času vse večje brezposelnosti so posamezniki brez redne zaposlitve prisiljeni iskati alternativo za preživetje – honorarno delo. Saj veste, ne glede na to, ali imaš službo ali ne, jesti je treba, položnice je treba plačati, avtomobil še ne deluje na vodo …

Honorarno delo je delo, ki ga opravljamo poleg rednega dela, službe, ali pa namesto redne službe, ker enostavno ne dobimo druge zaposlitve. Kakor koli že, delo je delo, pa naj si bo redno ali nevezano na delovno razmerje.

Za mnoge je honorarno delo glavni vir prihodkov za preživljanje, marsikomu pa je honorarno delo dodatni zaslužek, da si lahko privarčuje kakšen evro ali dva več. Tisti, ki imajo določena znanja in spretnosti, ki so zelo iskane, svoje znanje unovčijo tudi po zaključenem delovniku redne službe, kot honorarno delo. V večini primerov gre za manjše zaslužke prek avtorske pogodbe pa tudi za obsežnejša in dlje trajajoča dela.

Poznavalci menijo, da so tisti, ki poleg redne službe opravljajo še honorarno delo, navadno ljudje z visoko izobrazbo, na primer novinarji, prevajalci, lektorji, delavci v javni upravi in akademiki.