Kakovost zraka v prostoru z infrardečim ogrevanjem

V zdravem okolju ima kakovost zraka pomembno vlogo, pri tem pa smo še posebej pozorni na vlažnost v prostoru in prisotnost prahu ter pršic v zraku. Ta dva dejavnika pomembno vplivata na kakovost zraka v prostoru. V primerjavi z običajnimi sistemi ogrevanja, največkrat so to radiatorji, so IR paneli (več na strani https://www.ekosen.si/) edini, ki ogrevajo predmete in ne zraka v nekem prostoru. Infrardeče toplotne plošče tako ogrevajo stene, pohištvo in strope.

Pri ogrevanju z IR paneli ne prihaja do kroženja zraka, posledično niti ne do kroženja prahu in pršic, kar pa pozitivno vpliva na dihalne poti. Infrardeče grelne plošče prav tako ne ustvarjajo vlage v zraku in hkrati tudi ne preveč suhega zraka. Oboje pa pomembno vpliva na dihalne poti in primerno navlaženost sluznice.

Infra toplotne plošče v boju proti vlagi

IR panel oddaja infrardeče žarke in deli toploto, katera ustvarja optimalno vlažnost v prostoru oziroma optimalno življenjsko higieno, kjer je relativna vlažnost v prostoru okoli 50 odstotkov. Relativna vlažnost pod 40 odstotkov je namreč preveč suha, nad 65 odstotkov pa preveč vlažna.

Prevelika vlažnost v prostoru pa spodbuja rast plesni in pršic. Vlažno bivališče zatorej ustvarja pogoje za pričetek bolezni, kot sta astma in bronhitis, še posebej pri ljudeh, ki so nagnjeni k tem boleznim. Prebivalci vlažnih domov pogosteje razvijejo tudi prehlad in ekceme.

Infrardeče grelne plošče ustvarjajo stabilno vlažnost v prostoru

IR paneli ustvarjajo stabilno vlažnost v prostoru, kar je še posebej pomembno za vse tiste, ki trpijo zaradi revmatizma. Infra toplotne plošče prav tako ne ustvarjajo cirkulacije prahu v zraku, kar je koristna lastnost za vse astmatike, osebe s kontaktnimi lečami in alergike.

Pri ogrevanju z infrardečimi toplotnimi ploščami ni nevarnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Prav tako so toplotne plošče varne za uporabo, saj se ne segrejejo v tolikšni meri, da bi se lahko z dotikom nanje opekli.