Jota – recept

V nadaljevanju prispevka vam bomo predstavili recept za tradicionalno slovensko jed, ki sliši na ime jota. Gre za enolončnico, ki je narejena iz fižola in kislega zelja. Za boljši okus se doda v joto tudi prekajeno svinjsko meso. Jota je še posebej okusna v zimskih mesecih, ko je sezona kislega zelja pa tudi čas kolin, ko na kmetijah koljejo prašiče in iz njihovega mesa ustvarjajo številne mesne dobrote, od zaseke, ocvirkov, krvavic, pečenic, hrenovk, suhih klobas, prekajenega mesa, ipd.

Jota vsebuje tudi krompir, zato je to precej nasitna jed. Ta znana jed izvira iz primorskega konca. Jota ima značilen sladko-kisel okus. Nekatere jote so narejene s kislo repo, s katero nadomestijo kislo zelje. Jota se največkrat postrežete s kruhom.

Joto začnemo pravzaprav s pripravo fižola, ki ga moramo namočiti v vodi dan prej predno se lotimo kuhanja jote. Namočen fižol odcedimo in ga preložimo v posodo z večjo količino vode in ga damo kuhati. Fižol bomo verjetno morali kuhati vsaj dobro uro (čas kuhanja je odvisen od vrste fižola), da bo postal mehak. KO je fižol kuhan, ga odcedimo in speremo z vodo. Za boljši okus lahko fižol skuhamo skupaj z olupljeno čebulo in lovorjevim listom.

V ponvi na masti prepražimo slanino. Ko slanina zakrkne in se maščoba izloči, dodamo čebulo in česen. Med mešanjem pražimo toliko časa, dokler čebula ne postekleni (ne sme porjaveti). Dodamo paradižnikovo mezgo, prekajeno meso, krompir in kislo zelje. Začinimo s soljo in poprom. Dodamo lovorjev list. Lahko tudi nekaj poprovih zrnc. Zavremo, zmanjšamo ogenj, pokrijemo posodo in počasi dušimo. Vsake toliko premešamo, da se nam jed ne prismodi. Kuhamo približno 45 minut. Meso razrežemo na manjše kose in ga vrnemo v posodo v katero dodamo še fižol. Iz moke in vode naredimo prežganje, ki bo zgostilo jed. Prežganje vlijemo v joto, vse skupaj premešamo in kukamo še približno 10-15 minut. Jota je zelo gosta juha ali pa krepka mesna enolončnica.